Dalarna

Semestra i Sverige och upptäck det vackra Dalarna med dess natur, kultur och hantverkstraditioner. De många sjöarna inbjuder till fiske och ett rikt naturliv

Till resorna
Aktiviteter

Semester i Dalarna

Semestra i Sverige och upptäck det vackra Dalarna med dess natur, kultur och hantverkstraditioner. De många sjöarna inbjuder till fiske och ett rikt naturliv. I Siljansnäs naturreservat finns bland annat björn, lo, örn och varg. Upplev Dalarna på cykel och till sjöss med oss på Upplevelsepaket.

Semester i Dalarna ger er möjlighet att se och upptäcka många guldkorn som landskapet erbjuder. Bland annat går det att se en 50 kilometer stor krater som kallas Siljansringen. För 365 miljoner år sedan brakade en meteorit rakt ner i marken och skapade den häpnadsväckande kratern. Några andra fina turistmål i området är Leksand, Mora, Rättvik och Orsa. Fantastiska upplevelser och minnen utlovas efter semester i Dalsland med Upplevelsepaket.

Platser och sevärdheter i Dalarna

Dalarna är en magisk plats med vacker och storslagen natur och har mycket att erbjuda under alla årstider.

Under vinterperioden är Kläppen och Sälen populära resmål för alla som älskar att åka skidor. Båda orterna erbjuder stora och fina skidanläggningar med skidbackar som passar alla oavsett nivå.

Dalarna har dock mycket mer att erbjuda än utförsåkning.

Här kan du uppleva storslagen natur, museer, kultur och mycket mer.

Zornmuseet

När du är på semester i dalarna kan du besöka Zornmuseet för att ta del av många av de tavlor och målningar som konstnären Anders Zorn målade under sin livstid.

Zorngården

Zorngården var Anders och Emma Zorns hem och stod klart 1910. Gården är en upplevelse i sig och bär tydliga spår av makarna Zorns intresse för konst och Arts & Crafts-rörelsen. Zorngården är en plats som är väl värd ett besök om du är intresserad av svensk kulturhistoria.

Carl Larsson-gården

I byn Sundborn (strax utanför Falun) hittar du Carl Larsson-gården. Där konstnärsmakarna Carl och Karin Larsson bodde. Om du är en Carl Larsson-kännare kommer du att känna igen många av rummen i huset som återfinns i hans målningar.

Hamra Nationalpark

Dalarna är full av vacker natur och gillar du naturupplevelser är ett besök till Hamra Nationalpark något vi kan rekommendera, här kan du vandra i myrmark, uppleva vattenfall och gammal urskog.

Storstupet och Helvetesfallet

Norr om Orsa hittar du Storstupet och Helvetesfallet, två storslagna platser där du kan uppleva både brusande forsar och mäktiga vattenfall.

Falu koppargruva

Falu koppargruva är ett UNESCO-världsarv och är ett av 15 stycken världsarv som vi har i Sverige. Koppargruvan har haft en viktig del i Sveriges historia och har varit en avgörande faktor för att finansiera uppbyggandet av Sverige som stormakt som varade mellan 1611-1718.

Här kan du gå guidade turer ner i gruvan där du får uppleva känslan av hur det var att arbeta långt ner under marken.

Världens största dalahäst

Finns det något som man förknippar med Dalarna så är det de kända dalahästarna. Du kan se dalahästar lite varstans i Dalarna men det är enbart i Avesta som du kan beskåda världens största Dalahäst som väger in på stabila 66,7 ton.

Dalahästtillverkning

Vill du besöka stället där man tillverkar dalahästarna? Då ska du åka till Nusnäs, en mindre by som ligger vid Siljan. Här finns det inte mindre än två fabriker som tillverkar dalahästar.

Dalarna har något för alla

Det finns som sagt mycket att göra på din semester i Dalarna och det är en plats som passar för hela familjen. Några av orterna du kan besöka under ditt besök är Mora, Borlänge, Orsa, Falun, Sundborn med flera.

Nedan är en lista på fler platser som alla är väl värda ett besök oavsett om du är ute efter aktiviteter, upplevelser, sevärdheter eller naturen:

 • Dalhalla
 • Vasaloppsportalen i Mora
 • Gesundaberget
 • Tomteland i Mora
 • Orsa rovdjurspark
 • Fryksås Fäbodar
 • Laknäs brygga
 • Tällberg – hela byn
 • Långbryggan i Rättvik
 • Limsjön i leksand
 • Springkällan
Updating…
 • Inga påbörjade bokningar