Planera din semester!

Med en skål gröt i knät hör jag hur regnet smattrar mot rutan och de ynka plusgraderna förstärker känslan av att vi är kvar i vinterns hårda grepp. Men, i den tystnad som nästan känns lite helig då barnet sover, så hörs plötsligt något – en liten vårfågel ropar hej utanför fönstret! Tittar jag ut ser jag hur de färgglada krokusarna kämpar tappert under tunga vattendroppar i de annars så färglösa rabatterna. Vår! Det går trots allt mot vår!

Jag misstänker att det är många med mig som längtar, som drömmer sig bort och som börjat planera. Längtar efter solens värmande strålar en sen kväll i juni, drömmer om saltstänk och sand mellan tårna och som planerar en av årets höjdpunkter – den efterlängtade semestern! Så hur gör man för att få den där semesterkänslan vi så gärna vill ha?

  1. Sänk kraven! En semester måste inte vara storstilad med späckat schema och ständiga intryck. Njut av de små guldstunderna!
  2. Planering är A och O! Gör en bra planering, se till att fördela tiden lagom utifrån dig själv mellan aktivitet och återhämtning.
  3. Var flexibel! Visst önskar vi varma solstrålar, en solkysst kind och tunna plagg men låt oss vara ärliga – många sommardagar i Sverige innebär regn, snålblåst och tjocka tröjor. Ibland kanske det är bättre att tänka om och besöka någon utställning eller ett museum om vädret ställer till det alltför mycket.
  4. Lägg ner telefonen! Upplevelser vill vi gärna föreviga i film och foto och det är helt rätt! Att kunna gå tillbaka och minnas de härliga dagarna förgyller i många år framöver. Men strunta i vad alla andra gör, fixar med, äter eller stoltserar med. Att vara här och nu och fokusera på det du har framför dig kommer hjälpa dig att koppla av. Så lägg undan telefonen, logga ut från sociala medier och lev i verkligheten!
  5. Packa smart! ‘Den ska jag ha med, och den kanske.. och den tröjan passar till de byxorna’. Det är lätt att packa alldeles för mycket. Känner du igen dig? Skriv en lista och tänk igenom din packning i god tid! Det kommer inte minst att underlätta när du kommer hem igen och ska packa upp alltsammans..

Ett upplevelsepaket är ett utmärkt sätt att semestra på och vi har väl valda destinationer att utforska antingen på cykel, båt eller till fots. Resan är redan planerad och du behöver inte tänka på att boka boenden längs vägen. Ta pauser när det passar dig, ät medhavt lunchpaket ute i det fria och njut av upplevelsen här och nu! Ett aktivt lugn är mitt bästa tips för en lyckad semester.


Cykla på Öland