• Bokning
 • Överblick
 • Resplan
 • Vad ingår
 • Tillval
 • FAQ
 • Pricing Name
  Startdatum
  Avresedatum
  Antal personer (Min-max)
  Pricing
   
 • Pricing Name Standard Bokning
  Startdatum
  Avresedatum
  1Antal personer - No size limit
   

  Vuxen ( 1 Antal personer - No size limit. ) 14,400 kr /Person

  - +

  Tillval

  Avbeställningsskydd
  250.00 kr / St
  Eksgården Öland*
  Guntorps Herrgård*
  Mellby Ör Inn*
  Restaurang Fågelblå*
  Ottenby Vandrarhem*
  Kvarnkrogen i Grönhögen
  Ölands Cykeluthyrning*

Ölands unika cykeläventyr!
Ölands häftigaste cykelsemester från fyren Långe Jan till fyren Långe Erik Ni kommer att uppleva allt vad Öland har att erbjuda så som det Kungliga – Solliden på Borgholm, det fascinerande Alvaret med dess fina cykelvägar och den fina kusten utmed havet. Det finns väldigt många cykelvägar att välja på. Önskar ni bagagetransport lägger ni till det vid er bokning.

Nedan följer en resplan för det här paketet:

Säsong:1 juni - 15 september
Startdagar: Måndagar-Söndagar

Resor

Dag 1

Mörbylånga - Degerhamn - Ottenby (cykeltur 40 km)

En varierande cykeltur med lummiga skogsdungar, över alvarmarker, genom ölandsbyar, öppna vidder och sommartid lyser de gula rapsfälten välkomnande. Längs rundan stiftar du även bekantskap med öns världsarv södra Ölands Alvar som är ett världsunikt och levande odlingslandskap. Vi rekommenderar er att cykla in på den lilla vägen till Karleviken. Här finns Ölands främsta runsten, Karlevistenen. Karlevistenen är den enda runstenen av granit på Öland och är en av Sveriges märkligaste runstenar. Inte långt härifrån ligger Bejiershamn som är ett förfallet hamnbyggeprojekt som blivit ett fågelparadis. Totalt har 250 fågelarter observerats här. Främst är området en viktig rast- och häckningsplats för vadare men här häckar även änder, tärnor och måsfåglar. Bli inte förvånade om ni blir omkörda av kite- och windsurfare på den här delen av Öland. Vid Haga park är det förträffliga vindförhållande så håll rejält i cykelstyret. Cykelturen går vidare genom den lilla pittoreska byn Degerhamn och vidare till Ottenby Vandrarhem. Carlas cafe ligger ca. 2 km norr från Vandrarhemmet . Ni kommer att bli serverade en middag som är gjord av öländska råvaror. På Carlas cafe kan ni koppla av i deras trädgård, titta på havet och bara njuta.

Dag 2

Ottenby - Långe Jan - Mellby Ör Inn ( cykelsträcka 36 km)

Idag blir en innehållsrik dag. Ni kommer att besöka Ölands sydligaste punkt och här verkligen överväldigas man av det rika fågellivet. Lunchen äter ni på Restaurang Fågel Blå. Restaurangen är närmsta granne med Ottenby Fågelstation, Naturum Ottenby. Här ligger också fyren Långe Jan som tändes första gången år 1785. Andra intressanta besöksmål är Naturbokhandel Ottenby och bara några kilometer bort ligger Ottenby Kungsgård med galleri och silversmedja. Är ni här under maj så kommer ni att uppleva att luften vibrerar av fågelsång. Har ni tur kan de praktfulla brushanespelen beskådas och gullvivor, mandelblom och orkidéer blommar i sådana mängder att man knappt kan sätta ner sin fot emellan dem. Tar man det lugnt kan man även cykla på de prickade vandringslederna och då är ju all trafik borta. Ta en liten tur till det pittoreska Gräsgårdshamn och upplev det genuina fiskelivet på de vackra fiskeskutorna. Logi & mat på Mellby Ör Inn är en renoverad bondgård från 1860-talet och erbjuder utsikt över Östersjön och Stora Alvarets karga kalkstensslätter, upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Till kvällens måltid får ni ett trevligt grillpaket med lokala och närodlade öländska råvaror som ni tillagar själva vid deras grill.

Dag 3

Mellby Ör Inn – Gårdby Eksgården (cykelsträcka 25 km)

Idag cyklar ni norrut till dagens slutmål som är Gårdby Eksgården. Turen går längs den måttligt trafikerade östra kusten. Om man tar det lugnt kan man också cykla på de markerade vandringslederna. Strax efter Mellby passerar ni de pittoreska radbyarna Skärlöv. Fortsätt upp till Stenåsa När ni kommer cyklande till Gårdby så möts ni av vackra Gårdby Kyrka som ogärdas av pittoreska kohagar. Om ni vill se lite mer av omgivningarna i Gårdby så kan ni cykla cirka 4 km ner till Gårdby hamn med en liten badplats, brygga och små fiskebodar. Här kan man ofta bada ostört i den långgrunda lilla viken. Under er vistelse på Gårdby kommer ni att bo och äta på Eksgården som drivs av Lovisa och Gunnar som har en gedigen utbildning från Grythyttan. När ni kliver in genom grindarna kommer ni att omfamnas av lugnet på Eksgården. Stället ligger lantligt och idylliskt och hela gården andas stillhet och avkoppling. I deras restaurang serverar dem noga utvalda och ekologiska middagar och vid fint väder kan ni avnjuta på deras vackra innergården

Dag 4

Gårdby Eksgården - Borgholm (cykelsträcka 37 km)

Idag tar ni sikte på Borgholm där det Kungliga Solliden och Borgholms slottsruin är kända sevärdheter. Ni cyklar norrut längs den måttligt trafikerade östra kusten. Om man tar det lugnt kan man också cykla på de markerade vandringslederna. För att cykla vidare norr ut mot Borgholm så kan ni cykla längs kusten eller på de lite mindre vägarna i Mittlandsskogen. När ni har kommit fram till Borgholm checkar ni in på Guntorps Herrgård. Gör ett besök i den mysiga staden och letar upp någon trevlig restaurang.

Dag 5

Borgholm med det Kungliga Solliden (cykelsträcka 10 - 25 km)

I dag rekommenderar vi ett besök på det kungliga sommarresidenset Solliden. Solliden ligger ca. 5 km från Guntorps Herrgård. Besök även välkända Borgholms slottsruin som ligger nära Solliden. För den som är badsugen finns en härlig badstrand i Köpingsvik ca en halvmil österut från Borgholm. Därifrån kan man cykla vidare ut till Hörninge mosse som är ett eldorado för blomsterälskare och fågelvänner. Övernattning på Guntorps Herrgård.

Dag 6

Borgholm – Byxelkrok (cykelsträcka 65 km)

Efter frukosten är det dags att cykla vidare. I dag ser naturen lite annorlunda ut. Vid Alböke finns Sveriges enda kamelranch. Sedan går färden utmed kusten, högt uppe på kalkstensklippan med en vidunderlig utsikt över Kalmarsund. Turen tar er genom många härliga ställen som tex. Bruddesta som är ett litet idylliskt gammalt fiskeläge med små sjöbodar, byggda av öländsk kalksten. Färden fortsätter sedan förbi det jättelika kalkstenbrottet vid Gillberga med ett geologiskt museum och vidare till den gamla skurkvarnen i Jordhamn som är en vinddriven slipmaskin för kalksten. Det här är den enda bevarade på Öland. Är ni badsugna och vädret är bra så har ni många platser att bada på. När ni är framme i Byxelkrok checkar ni in på Solö Wärdshus. Middagen äter ni på Hamnpuben.

Dag 7

Byxelkrok (cykelsträcka 20 - 30 km)

Här finns det mycket att välja på. Det går fiskebåtar till den mytomspunna ön Blå Jungfrun mitt ute i Kalmarsund. Vill man bada cyklar man tvärs igenom skogen till Bödabukten som är en 5 km sammanhängande sandstrand. Eller så kan man cykla till fyren Långe Erik vid norra udden och besöka Trollskogen på andra sidan Grankullaviken. Eller kanske till den genuina restaurerade järnåldersbyn vid Skäftekärr som ligger en bit söderut. Middag äter ni på Hamnpuben och sover åter på Solö Värdshus.

Dag 8

Byxelkrok - Borgholm (cykelsträcka 65 km)

Efter frukost så har ni en heldag på er att njuta av det vackra Öland. För att komma till Borgholm kan ni cykla tillbaka samma väg som ni kom, dvs utmed den fantastiska cykelvägen ovanför Kalmarsund. Ni kan också välja att cykla mer i inlandet. Ni Övernattning på Guntorps Herrgård i det Kungliga Borgholm.

Dag 9

Borgholm – Gårdby Eksgården (Cykelsträcka 30 km) Plan

I dag kan ni välja en annan väg till Gårdby om ni önskar, skillnaden är att man cyklar lite mer längs havet på den ena sträckan. Boendet och maten är i dag Eksgården som är ett av Ölands bästa restaurang och Hotell.

Dag 10

Gårdby Eksgården – Mörbylånga cykelsträcka 10 km)

Efter den prisade frukostkorgen cyklar ni vidare till slutmålet Mörbylånga

1 st Övernattning Ottenby Vandrarhem inkl. sängkläder & handduk, del i dubbelrum ( Toalett & dusch i korridor)
1 st Övernattning Mellby Ör Inn inkl. sängkläder & handduk, del i dubbelrum ( Toalett & dusch i korridor)
2 st Övernattningar Eksgården Hotell & Restaurang, del i dubbelrum
3 st Övernattningar Gunntorps Herrgård, del i dubbelrum
2 st Övernattningar Solö Wärdshus, del i dubbelrum
1 st 1-rätters middag exkl. dryck, Carlas café
1 st Grillpaket med lokala råvaror exkl. dryck (Tillagas av er själva vid grillen) Mellby Ör Inn
2 st 2-rätters middagar exkl. dryck, Eksgården Hotell & Restaurang
2 st 1-rätters middagar exkl. dryck, Hamnpuben (Byxelkrok)
1 st Lunch exkl. dryck, Restaurang Fågelblå, Ottenby
9 st Frukostbuffé
1 st 7-växlad cykel inkl. cykelkorg (från 13 år)
Medtag egen hjälm för bästa komfort och säkerhet samt av hygieniska skäl (covid-19)
1 st Packväska (dubbel, rymmer ca 15 l/st)
1 st Kylväska/ 2 pers. (för att packa med egen proviant på vägen)
1 st Karta
1 st Färdbeskrivning

Avbeställningsskydd 250kr/pers.

Inga frågor hittade