Göta Kanal

Semestra i Sverige och längs med Göta Kanal. Upplevelsepaket och Göta Kanal erbjuder alltid nya upplevelser och upptäckter. Välj mellan att åka båt och cykla i grundläggaren Baltzar von Platens fotspår eller spela golf i vackra natursköna miljöer i Knistad och Töreboda. Under vinterhalvåret erbjuder vi långfärdsskridskor när det ligger is på kanalen.

Till resorna
Aktiviteter

Semester på Göta Kanal

Semestra i Sverige och längs med Göta Kanal. Upplevelsepaket och Göta Kanal erbjuder alltid nya upplevelser och upptäckter. Välj mellan att åka båt och cykla i grundläggaren Baltzar von Platens fotspår eller spela golf i vackra natursköna miljöer i Knistad och Töreboda. Under vinterhalvåret erbjuder vi långfärdsskridskor när det ligger is på kanalen.

Göta Kanal är ett fantastiskt byggnadsverk och en cykeltur längs Göta kanal erbjuder härliga miljöer, nya synintryck och utsikt över viadukter och slussning. En heldag längs kanalen på bilfria vägar ger fantastiska natur- och kulturupplevelser för både stora och små. I Söderköping, som är ett av våra stopp under cykelturerna, spelades Astrid Lindgrens Madicken in. En mysig liten småstad som bara är en av alla de sevärdheter Semester på Göta Kanal erbjuder.

_________________________________________

Cykla längs Göta kanal – En miljövänlig & klimatsmart semester

Upplevelser längs kanalen

Det finns mycket att se och uppleva på din cykeltur längs med Göta kanal och här finns upplevelser för hela familjen. Längs Göta kanal hittar du bland annat många museer och utställningar som är väl värda ett besök.

Museer längs Göta kanal

Slussportsutställningen vid Bergs slussar (Motala)

I Motala hittar du slussportsutställningen som ligger vid Bergs slussar och som är en utomhusutställning där du kan se de mäktiga slussportarna och läsa mer om portarnas utveckling genom åren. Slussportarna är gjorda i gjutjärn, trä och stål och berättar historien om de olika byggnadsteknikerna som använts genom kanalens 200-åriga historia.

Kanalmuseet i Sjötorp

I det gamla hamnmagasinet i Sjötorp hittar du Kanal- och sjöfartsmuseet. Museet ligger endast 50 meter från slussarna och här kan du lära dig mer om Göta kanals rika historia genom bilder, texter, modeller med mera som berättar om svunna tider och om hur människorna levde och arbetade invid slussen.

Motala motormuseum

Allt handlar inte om båtar och kanaler, längs en cykeltur vid Göta kanal kan ni även besöka Motala motormuseum som är Sveriges största motormuseum. För den motor- och bilintresserade finns här hur mycket som helst att uppleva. Museet är inte enbart en uppvisning av bilar och fordon utan är lika mycket en nostalgisk resa tillbaka till svunna tider och lokalerna har fullt inredda miljöer som andas olika tidsepoker från 20-talet fram till 60-talet. Vid motormuseet finns även Vätternakvariet som bland annat rymmer 15 akvarier i storleksordningen 500 till 10 000 liter. På området finns det även ett hotell och restaurang där du kan avnjuta en god måltid.

Flygvapenmuseet (Linköping)

För dig med högtflygande planer kan vi varmt rekommendera ett besök till flygvapenmuseet i Linköping. Här hittar du en unik samling med flygplan från flygindustrins ungdom till dagens JAS 39 Gripen. I museet kan du även beskåda vraket från DC-3:an som sköts ned av Sovjetunionen 1952. Vraket hittades i Östersjön 50 år efter händelsen och finns idag att se på museet. I museet hittar du också en souvenirbutik, restaurang och café.

Mat och dryck längs Göta kanal

Det finns många fina och mysiga restauranger och caféer längs med kanalen där du kan äta och dricka gott och ta en välförtjänt paus under din cykeltur vid Göta kanal.

Våffelstugan i Sjötorp

Här kan du avnjuta frasiga våfflor och en kopp kaffe samtidigt som du tar del av kanalstämningen som råder i Sjötorp.

Kanalkrogen i Sjötorp

När du slår dig ned på uteserveringen på kanalkrogen möts du av en vacker utsikt över Vänern. Restaurangen har ett bredd utbud av mat och på menyn hittar du bland annat oxfilé, räkmackor, pizza och fräscha sallader. Gillar du god mat i mysig miljö med fantastisk sjöutsikt är detta restaurangen för dig.

Norsholm Slusscafé (Norsholm, Norrköping)

Mitt i hjärtat av Norsholm, alldeles bredvid slussen, hittar du detta klassiska och mysiga café. Vid fint väder slår du dig med fördel ned vid ett av trädgårdsborden intill slussen och avnjuter en fika, en nybakt paj eller kanske lite glass från Sänkdalens Gård.

Skomakarns Restaurang o Kafé (Karlsborg)

Skomakarns är en restaurang med fullständiga rättigheter och här hittar du ett stort utbud av både mat, dryck och fikabröd. Här serveras kötträtter, fiskrätter, vegetariska rätter, veganska rätter och det finns något för alla. I caféet hittar du även en fin liten presentbutik och utanför finns det en 18-håls minigolfbana och ett glasscafé. Som sagt var, här finns något för alla smaker.

Shopping längs kanalen

För den som är shoppingsugen finns det många mysiga butiker och sommarbodar att besöka under cykelturen.

Gårdshuset i Sjötorp

I gårdshuset i Sjötorp hittar du heminredning, mode, presentartiklar, smycken och delikatesser. När du besöker Sjötorp och gårdshuset kan du även passa på att ta en fika på café Baltzar och kanske ett besök på Kanal- och Sjöfartsmuseet.

Formcraft (Töreboda)

Hos Formcraft hittar du ett brett utbud av konsthantverk, keramik, kläder, accessoarer och heminredning. Du kan shoppa hållbara och funktionella produkter som exempelvis kläder i ekologisk bomull, produkter i bambu, handdrejad keramik och mycket mer.

Hantverkarna kring kanalen i Hajstorps Magasin (Töreboda)

I ett vackert gammalt magasin bredvid Hajtorps slussar hittar du Hantverkarna kring kanalen. Här hittar du hantverk, slöjd, keramik, smycken, textilier och mycket mer. Här kan du shoppa i lugn och ro i en genuin kanalmiljö.

Börslycke Gård (Borensberg, Motala)

Vad sägs om en himmelskt god marmelad eller kolastång? Låter det som musik i dina öron ska du bege dig till Börslycke Gård. Här tillverkas och säljs genuint mathantverk och du hittar kolor, marmelad, vinägretter, chutney och mycket mer i butiken.

Sevärdheter längs kanalen

Det finns mycket att uppleva längs vägen och vid Göta kanal finns många sevärdheter som är värda ett besök. Under en cykelsemester längs kanalen finns det många saker att uppleva utöver museer, restauranger och caféer.

Vadstena Slott

Vadstena Slott började byggas år 1545 och stod färdigt 76 år senare (1621). Gustav Vasa bestämde att slottet skulle byggas och initialt var tanken att det skulle bli en försvarsborg men över tid utvecklades borgen till ett vackert renässanspalats. För dig som gillar historia och vackra miljöer finns det mycket att se och upptäcka på Vadstena Slott. Slottet erbjuder olika guidade turer, konserter och fantastiska miljöer.

Löfsta Slott museum

Löfsta Slott har anor från 1600-talet och byggdes på uppdrag av Axel Lillie som en gåva till sin hustru Christina Mörner. Slottet brandskadades år 1750 men återuppbyggdes igen och idag kan du besöka slottet som är bevarat in i minsta detalj och här kan du bland annat uppleva konst och möbler från svunna tider.

Konstverk längs kanalen

För den konstintresserade finns det flera konstverk att ta del av längs Göta kanal.

I Mem hittar du konstverket Utpost, i Forsvik (vid Göta kanals äldsta sluss) hittar du konstverket Pålstek och vid sjön Roxen kan du beskåda installationen Dubbelgångaren.

Om Göta kanal

Göta kanal är ett av det största byggnadsprojekten i svensk historia. Bygget av kanalen tog hela 22 år, arbetet påbörjades 1810 och kanalen stod färdig 1832. Arkitekten bakom kanalen var Baltzar von Platen som i sin tur tog hjälp av engelsmannen Thomas Telford och hans kunskaper inom kanalbyggnation för att bygga och färdigställa Göta kanal. En del av kanalen (87 km) är grävd för hand och det krävdes 58 000 soldater för att utföra detta arbete.

Kostnaden för hela projektet slutade på 9 miljoner riksdaler vilket i dagens penningvärde motsvarar över 12 miljarder kronor.

Göta kanal är totalt ca. 190 km lång, har 58 slussar och inte mindre än 50 broar. Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänerns strand till Mem vid Slätbaken.

Updating…
  • Inga påbörjade bokningar