Filter By

Aktivitet

Restyp

Plats

Lägg till i önskelista

Göta kanal med Hund

Upptäck Göta kanal med Din Bäste Vän under tre dagar.
I paketet ingår en dagskryssning på Göta Kanal från Töreboda till Sjötorp inklusive lunch ombord. Boende på B&B i Töreboda.
Du vandrar alldeles intill kanalkanten och ni känner lugnet som är något alldeles speciellt, stillheten i naturen och vattnet som långsamt rör sig framåt skapar harmoni i själen.
Njut av vacker natur och tänk er 200 år tillbaka i tiden, det var då detta fantastiska byggnadsverk påbörjades och slutligen invigdes år 1832.

Säsong:
Tisdagar & Torsdagar
23 maj – 7 september

Från 4740 Kr
Lägg till i önskelista

Upplev hela Göta kanal från Väst till Öst Bagagetransport ingår!

Nytt för år 2023 – Bagagetransport längs hela turen ingår!!
Det här är vårt “Unika paket” som tar Er längs hela Göta kanal från Vänern till Östersjön. Cykelsemestern startar i Töreboda och slutmålet är Söderköping och Mem vid kanalens utlopp i Östersjön. Turen går längs den bilfria dragvägen utmed hela Göta Kanal och passerar förbi 58 slussar i detta 200-åriga gamla byggnadsverk. 15,5 mil cykling och 3,5 timmars båtturer längs Sveriges blå band. Fantastiska upplevelser och minnen för livet väntar runt kröken.

Säsong: 12 Juni – 20 Augusti

Från 14900 Kr
Offer
Lägg till i önskelista

Vandring längs Göta kanal

Andas, må bra och njut! Känn den friska höstluften i lungorna när du promenerar på den gamla dragvägen utmed Göta kanal. Lugnet utmed kanalen är något alldeles speciellt, stillheten i naturen och vattnet som långsamt rör sig framåt skapar harmoni i själen. Packa ryggsäcken med den goda matsäcken ni får med er från pensionatet och fyll på kaffetermosen för en mysig picknick på vägen. Ni bor på Pensionat Prästgården (hotellstandard) i Töreboda och middagen serveras på Prästgårdens mysiga Trädgårdscafé.

Säsong: Hela året Måndag -Söndag

Från 2190 Kr 1862 Kr
Offer
Lägg till i önskelista

Minisemester med cykel längs Göta kanal, Start Töreboda

Upplev Sveriges vackraste bilfria väg.
Ett behagligt och familjevänligt cykelpaket som passar alla åldrar. Göta kanal står för avkoppling, harmoni, natur och historia. I Sjötorp som ligger vid kanalens inlopp från Vänern ingår ett besök på Göta kanalmuséet. Här kan man följa arbetet på Göta kanal – Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk.

Säsong:
Måndag – Söndag
Maj – Oktober

Från 2117 Kr
Lägg till i önskelista

Göta kanals lilla cykelsemester med båt, Start Borensberg

Upplev en dagskryssning på Göta kanal – Sveriges blå band. Res genom Östergötlands vackra landskap på klassiska kanalbåten M/S Wasa Lejon. Under resan guidar skepparen om kanalens och båtens historia. Semestern börjar med en cykeltur längs Göta kanal, där natur- och kulturupplevelser avlöser varandra. Ni övernattar i Ljungsbro ca 2 km från Berg och Bergs slussar. Ett av Göta kanals största besöksmål.

Säsong:
Måndagar – Söndagar
14 maj – 24 september

Från 2300 Kr
Lägg till i önskelista

Cykla & åk båt i Baltzar von Platens fotspår, Start Motala

Upptäck Göta kanal med cykel & båt!
Passagerarbåten M/S Kung Sverker tar er över sjön Boren samtidigt som ni blir serverad lunch ombord. Färden tar er sakta fram till Borensberg och härifrån cyklar ni vidare mot Göta kanals största turistattraktion Bergs slussar. Med sina sju slussar som likt en trappa slussar upp eller ned båtarna för vidare färd på det blå bandet. En avkopplande tur i vacker natur och mycket kultur.Säsong:

Säsong:
Måndagar – Söndagar
11 juni – 21 augusti

Från 2900 Kr
Lägg till i önskelista

Göta kanals Guldkorn med cykel & båt, Söderköping – Motala

Upplev Göta kanal från Söderköping och Mem vid Östersjön till Motala vid sjön Vättern med cykel och båt.
Söderköpings Brunn bjuder på guldkant på tillvaron med en 3-rättersmiddag, tillgång till relaxavdelningen och en njutbar vistelse i härlig miljö.
Strosa omkring på de pittoreska och mysiga gatorna i Söderköping och upplev Astrid Lindgrens “Madicken-stad”.
På cykelsadeln får ni uppleva en av de absolut vackraste delarna av Göta Kanal, turen Berg – Borensberg.
Den imponerande slusstrappan i Berg består av sju slussar som höjer och sänker båtarna inte mindre än 18,8 meter.
Färden går vidare genom en levande landsbygd med hus och herresäten från 1700- och 1800-talet.
M/S Kung Sverker avgår från Borensberg och vidare över sjön Boren till slutmåtet Motala.
Cykelsemestern kan sammanfattas som en vacker historia genom rogivande landskap och historiska vingslag.

Säsong:
Måndagar – Söndagar
11 juni – 21 augusti

Från 6700 Kr
Lägg till i önskelista

Cykelsemester Sluss till Sluss längs Göta kanal, Start Söderköping

Den pittoreska staden Söderköping är en av de charmigaste platserna längs Göta kanal. Upplev småstadsidyllen och kanallandskapet i en härlig mix. Njut av cykling på bilfria vägar längs Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk. Nytt för i år är cykelbåten som tar er över sjön Asplången . En härlig upplevelse som förhöjer naturupplevelsen.
Turen går från Söderköping till Norsholm och tillbaka igen.

Säsong:
Måndagar – Söndagar
6 maj – 27  augusti

Från 3500 Kr
Offer
Lägg till i önskelista

Göta kanaltrampen med Bagagetransport

Nytt för år 2023 – Bagagetransport ingår!
Ta gärna med dig din egna favoritcykel till denna resa. Cykeln står tryggt och säkert inomhus på hotellen.
Denna cykeltur får anses lite mer krävande då det är ganska kuperat under vissa sträckor, mycket uppför och även nedför. Lite längre sträckor, lite mer kanalkänsla och ett besök i Sveriges reservhuvudstad Karlsborg. En historisk resa längs Göta kanal – Sveriges största kulturhistoriska byggnadsverk samt ett besök på Karlsborgs Fästning som tar dig rakt in i 1800-talet. Det är ett härligt skådespel att se livet både på och bredvid kanalen.
I våra cykelpaket bor ni på utvalda anläggningar med gott renommé. Vi erbjuder Pensionat Prästgården med nyrenoverade familjära hotellrum och Hotell Wettern i Karlsborg.

Säsong:
Måndagar – Söndagar
6 juni – 14 augusti (Fästningens öppettider)

Från 7600 Kr 7100 Kr
Lägg till i önskelista

Cykel & Båt längs Göta kanal, Start Töreboda

Upptäck Göta kanal med cykel och båt under tre dagar.
I paketet ingår en dagskryssning på Göta Kanal från Töreboda till Sjötorp inklusive lunch ombord. Ni bor två nätter på Pensionat Prästgården (hotellstandard) i Töreboda och middagarna äter ni på Prästgårdens mysiga Trädgårdscafé. Bekvämt att inte behöva frakta sin packning och enkelt att ta sig med tåg till startpunkten.
Cykelsemestern avnjuter du på den helt bilfria anrika dragvägen utmed Göta Kanal till Tåtorp där kanalen mynnar ut i sjön Viken.
Njut av vacker natur och tänk er 200 år tillbaka i tiden, det var då detta fantastiska byggnadsverk påbörjades och slutligen invigdes år 1832.

Säsong:
Måndagar & Onsdagar
23 maj – 12 september

Från 4845 Kr
Lägg till i önskelista

Dagskryssning på Göta kanal med Pensionat Prästgården

Upptäck Göta kanal med fartyget M/S Bellevue.
I paketet ingår en dagskryssning på Göta Kanal från Töreboda till Sjötorp inklusive lunch ombord. Ni bor på Pensionat Prästgården (hotellstandard) i Töreboda och middagen serveras på Prästgårdens mysiga Trädgårdscafé.
Njut av vacker natur och tänk er 200 år tillbaka i tiden när skepparen Sonny guidar er igenom århundradets byggnadsverk som påbörjades och slutligen invigdes år 1832.

Säsong:
Tisdagar & Torsdagar
17 maj – 13 september

Från 2500 Kr
Offer
Lägg till i önskelista

Dressin & Cykel längs Göta Kanal

Ett kul och äventyrligt familjepaket!
Här kan ni kombinera cykelsemester på Göta kanal med en äventyrlig dag med dressin på den gamla banvallen utmed Gullspångsälven. Upplev fin natur och helt underbara bilfria cykelvägar längs Göta kanal och avsluta med en heldag längs rälsen på dressin.

Säsong:
Måndag – Söndag
Maj – Oktober

Från 4123 Kr

Semester på Göta Kanal

Semestra i Sverige och längs med Göta Kanal. Upplevelsepaket och Göta Kanal erbjuder alltid nya upplevelser och upptäckter. Välj mellan att åka båt och cykla i grundläggaren Baltzar von Platens fotspår eller spela golf i vackra natursköna miljöer i Knistad och Töreboda. Under vinterhalvåret erbjuder vi långfärdsskridskor när det ligger is på kanalen.

Göta Kanal är ett fantastiskt byggnadsverk och en cykeltur längs Göta kanal erbjuder härliga miljöer, nya synintryck och utsikt över viadukter och slussning. En heldag längs kanalen på bilfria vägar ger fantastiska natur- och kulturupplevelser för både stora och små. I Söderköping, som är ett av våra stopp under cykelturerna, spelades Astrid Lindgrens Madicken in. En mysig liten småstad som bara är en av alla de sevärdheter Semester på Göta Kanal erbjuder.

_________________________________________

Cykla längs Göta kanal - En miljövänlig & klimatsmart semester

Upplevelser längs kanalen

Det finns mycket att se och uppleva på din cykeltur längs med Göta kanal och här finns upplevelser för hela familjen. Längs Göta kanal hittar du bland annat många museer och utställningar som är väl värda ett besök.

Museer längs Göta kanal

Slussportsutställningen vid Bergs slussar (Motala)

I Motala hittar du slussportsutställningen som ligger vid Bergs slussar och som är en utomhusutställning där du kan se de mäktiga slussportarna och läsa mer om portarnas utveckling genom åren. Slussportarna är gjorda i gjutjärn, trä och stål och berättar historien om de olika byggnadsteknikerna som använts genom kanalens 200-åriga historia.

Kanalmuseet i Sjötorp

I det gamla hamnmagasinet i Sjötorp hittar du Kanal- och sjöfartsmuseet. Museet ligger endast 50 meter från slussarna och här kan du lära dig mer om Göta kanals rika historia genom bilder, texter, modeller med mera som berättar om svunna tider och om hur människorna levde och arbetade invid slussen.

Motala motormuseum

Allt handlar inte om båtar och kanaler, längs en cykeltur vid Göta kanal kan ni även besöka Motala motormuseum som är Sveriges största motormuseum. För den motor- och bilintresserade finns här hur mycket som helst att uppleva. Museet är inte enbart en uppvisning av bilar och fordon utan är lika mycket en nostalgisk resa tillbaka till svunna tider och lokalerna har fullt inredda miljöer som andas olika tidsepoker från 20-talet fram till 60-talet. Vid motormuseet finns även Vätternakvariet som bland annat rymmer 15 akvarier i storleksordningen 500 till 10 000 liter. På området finns det även ett hotell och restaurang där du kan avnjuta en god måltid.

Flygvapenmuseet (Linköping)

För dig med högtflygande planer kan vi varmt rekommendera ett besök till flygvapenmuseet i Linköping. Här hittar du en unik samling med flygplan från flygindustrins ungdom till dagens JAS 39 Gripen. I museet kan du även beskåda vraket från DC-3:an som sköts ned av Sovjetunionen 1952. Vraket hittades i Östersjön 50 år efter händelsen och finns idag att se på museet. I museet hittar du också en souvenirbutik, restaurang och café.

Mat och dryck längs Göta kanal

Det finns många fina och mysiga restauranger och caféer längs med kanalen där du kan äta och dricka gott och ta en välförtjänt paus under din cykeltur vid Göta kanal.

Våffelstugan i Sjötorp

Här kan du avnjuta frasiga våfflor och en kopp kaffe samtidigt som du tar del av kanalstämningen som råder i Sjötorp.

Kanalkrogen i Sjötorp

När du slår dig ned på uteserveringen på kanalkrogen möts du av en vacker utsikt över Vänern. Restaurangen har ett bredd utbud av mat och på menyn hittar du bland annat oxfilé, räkmackor, pizza och fräscha sallader. Gillar du god mat i mysig miljö med fantastisk sjöutsikt är detta restaurangen för dig.

Norsholm Slusscafé (Norsholm, Norrköping)

Mitt i hjärtat av Norsholm, alldeles bredvid slussen, hittar du detta klassiska och mysiga café. Vid fint väder slår du dig med fördel ned vid ett av trädgårdsborden intill slussen och avnjuter en fika, en nybakt paj eller kanske lite glass från Sänkdalens Gård.

Skomakarns Restaurang o Kafé (Karlsborg)

Skomakarns är en restaurang med fullständiga rättigheter och här hittar du ett stort utbud av både mat, dryck och fikabröd. Här serveras kötträtter, fiskrätter, vegetariska rätter, veganska rätter och det finns något för alla. I caféet hittar du även en fin liten presentbutik och utanför finns det en 18-håls minigolfbana och ett glasscafé. Som sagt var, här finns något för alla smaker.

Shopping längs kanalen

För den som är shoppingsugen finns det många mysiga butiker och sommarbodar att besöka under cykelturen.

Gårdshuset i Sjötorp

I gårdshuset i Sjötorp hittar du heminredning, mode, presentartiklar, smycken och delikatesser. När du besöker Sjötorp och gårdshuset kan du även passa på att ta en fika på café Baltzar och kanske ett besök på Kanal- och Sjöfartsmuseet.

Formcraft (Töreboda)

Hos Formcraft hittar du ett brett utbud av konsthantverk, keramik, kläder, accessoarer och heminredning. Du kan shoppa hållbara och funktionella produkter som exempelvis kläder i ekologisk bomull, produkter i bambu, handdrejad keramik och mycket mer.

Hantverkarna kring kanalen i Hajstorps Magasin (Töreboda)

I ett vackert gammalt magasin bredvid Hajtorps slussar hittar du Hantverkarna kring kanalen. Här hittar du hantverk, slöjd, keramik, smycken, textilier och mycket mer. Här kan du shoppa i lugn och ro i en genuin kanalmiljö.

Börslycke Gård (Borensberg, Motala)

Vad sägs om en himmelskt god marmelad eller kolastång? Låter det som musik i dina öron ska du bege dig till Börslycke Gård. Här tillverkas och säljs genuint mathantverk och du hittar kolor, marmelad, vinägretter, chutney och mycket mer i butiken.

Sevärdheter längs kanalen

Det finns mycket att uppleva längs vägen och vid Göta kanal finns många sevärdheter som är värda ett besök. Under en cykelsemester längs kanalen finns det många saker att uppleva utöver museer, restauranger och caféer.

Vadstena Slott

Vadstena Slott började byggas år 1545 och stod färdigt 76 år senare (1621). Gustav Vasa bestämde att slottet skulle byggas och initialt var tanken att det skulle bli en försvarsborg men över tid utvecklades borgen till ett vackert renässanspalats. För dig som gillar historia och vackra miljöer finns det mycket att se och upptäcka på Vadstena Slott. Slottet erbjuder olika guidade turer, konserter och fantastiska miljöer.

Löfsta Slott museum

Löfsta Slott har anor från 1600-talet och byggdes på uppdrag av Axel Lillie som en gåva till sin hustru Christina Mörner. Slottet brandskadades år 1750 men återuppbyggdes igen och idag kan du besöka slottet som är bevarat in i minsta detalj och här kan du bland annat uppleva konst och möbler från svunna tider.

Konstverk längs kanalen

För den konstintresserade finns det flera konstverk att ta del av längs Göta kanal.

I Mem hittar du konstverket Utpost, i Forsvik (vid Göta kanals äldsta sluss) hittar du konstverket Pålstek och vid sjön Roxen kan du beskåda installationen Dubbelgångaren.

Om Göta kanal

Göta kanal är ett av det största byggnadsprojekten i svensk historia. Bygget av kanalen tog hela 22 år, arbetet påbörjades 1810 och kanalen stod färdig 1832. Arkitekten bakom kanalen var Baltzar von Platen som i sin tur tog hjälp av engelsmannen Thomas Telford och hans kunskaper inom kanalbyggnation för att bygga och färdigställa Göta kanal. En del av kanalen (87 km) är grävd för hand och det krävdes 58 000 soldater för att utföra detta arbete.

Kostnaden för hela projektet slutade på 9 miljoner riksdaler vilket i dagens penningvärde motsvarar över 12 miljarder kronor.

Göta kanal är totalt ca. 190 km lång, har 58 slussar och inte mindre än 50 broar. Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänerns strand till Mem vid Slätbaken.

  Cykeltur Göta kanal